
Ինչպե՞ս ամրապնդել իմունային համակարգը
COVID-19-ի հետ կապված շարունակվում է կարանտինային իրավիճակը։ Կառավարությունը հորդորում է մնալ տանը՝ վարակից խուսափելու համար։ Այս շրջանում պետք է չմոռանալ իմունային համակարգի մասին։ Սննդաբան Սվետլանա Ֆուսը հիշեցրել է մի քանի պարզ կանոններ, որոնք օգնում են ամրապնդել իմունիտետը:
Անհրաժեշտ է հոգ տանել.
- պատշաճ սննդի և ջրի ռեժիմի,
- լիարժեք քնի,
- ֆիզիկական գործունեության մասին։ ⠀
Ահա սննդի որոշ խորհուրդներ `մարմնի կայունությունը բարձրացնելու համար։
- Կերեք կանոնավոր կերպով: Միայն սննդի միջոցով է գալիս մեր իմունային համակարգի համար անհրաժեշտ ամեն ինչ: Նախապատվությունը տվեք հեշտությամբ մարսվող սննդին: Մի բաց թողեք նախաճաշը:
- Յուղի ցածր պարունակությամբ պանիրով փոխարինեք պանիրն ու ֆերմենտացված կաթնամթերքը: Ի վերջո, այս ապրանքներից ճարպը և ճարպը լուծվող վիտամինները պաշտպանում են ձեր թոքերը: Բացի այդ, կաթնամթերքը պրոբիոտիկներ է պարունակում, որոնք բարելավում են աղիների աշխատանքը:
- Շատ սպիտակուց օգտագործեք: Ձուկը, թռչնաբուծությունը, ձուն, միսը ապահովում են անհրաժեշտ ամինաթթուները իմունոգլոբուլինների սինթեզի համար: Օրինակ, հավի արգանակում կան բազմաթիվ հակաբորբոքային և վերականգնող նյութեր, որոնք ուժեղացնում են օրգանիզմի իմունիտետը:
- Համոզվեք, որ ամեն օր օգտագործում եք թարմ և սառեցված մրգեր, բանջարեղեն և հատապտուղներ, որոնք վիտամինների, հանքանյութերի, հակաօքսիդանտների, ինչպես նաև մանրաթելերի և պեկտինների արժեքավոր աղբյուր են: Սառեցված բանջարեղենն ու մրգերը գրեթե նույնքան օգտակար են, որքան թարմը `սննդային արժեքի առումով:
Սննդաբանը նաև հիշեցրել է, թե ինչն է թուլացնում իմունային համակարգը.
- ալկոհոլի չարաշահումը
- ծխելը,
- քնի պակասը: